Koronavirüs (Covid-19) süresince ruh ve beden sağlığınızı korumanız önemlidir.
Hatta bunlar birbirinden ayrılmayan parçalar gibidirler. Ruh sağlığınız bedeninizi, bedeninizin sağlığı ruhunuzu etkiler.
Evde kalmaktan sıkılmak, Koronavirüs hakkında düşünmek, kendinin ve yakınlarının sağlığı hakkında endişe etmek, gelecekte ne olacağına dair kaygılanmak zihninizi meşgul edebilir. Uyku ve iştah düzeniniz değişmiş olabilir, kendinizi sık sık hayal kurarken buluyor olabilirsiniz, gergin hissedebilirsiniz, çok çalışmaktan yorulmuş olabilirsiniz ya da bunun gibi değişimler ortaya çıkmış olabilir.
Öncelikle yalnız olmadığınızı hatırlayınız ve aşağıdaki pratik, ama önemli önerilerden bazılarını hayatınıza dahil etmeye çalışın:
-
- En çok neye ihtiyaç duyduğunuzu kendinize sormaya çalışın. Bu açıkçası kişiden kişiye değişir ve en iyi çözümü yine siz kendiniz biliyorsunuz. Kendi içinize baktığınızda ve biraz düşündüğünüzde neler ön plana çıkıyor? Hareket etmeye mi ihtiyacınız var, biriyle konuşmaya mı, sakinleşip dinlenmeye mi ya da bunlar dışında başka bir şeye mi?
-
- Yarın ne olacağından ya da dünde ne olduğundan ziyade mümkün olduğunca bugüne odaklanmaya çalışın. Bu hem üzerimizdeki yükü hafifletir hem de anın tadını çıkarmamızı sağlar.
-
- Umut, Koronavirüs sürecinde bizim en etkili duygularımızdan biridir. Bu dönemin geçici olduğuna ve her şeyin iyi olacağına dair inancımız bizi güçlü tutar, diğer tüm pozitif duygular gibi.
-
- Elimizdekiler için şükretmek her zaman olduğu gibi Koronavirüs sırasında da unutmamamız gereken bir başka güçlü araçtır. Şöyle bir cümle kurabilirsiniz: Çok şükür ……. ya da Şanslıyım, çünkü ……. Bu cümleleri her gün kurmaya çalışın. Beynimiz olumsuz olayları daha çok hatırlar, ama olumluları da görebilmesi için biraz çaba harcamamız gerekir.
-
- Her akşam uyumadan önce, o gün yaşadıklarınızdan ve olumlu olduğunu düşündüğünüz 3 tane olay/durum seçmeye çalışın. Bunu en az bir hafta süreyle yaptığınızda size iyi geldiğini ve olumlu duygularınızın da artmaya başladığını göreceksiniz.
-
- Geçmişte zorlukların üstesinden nasıl geldiğinizi hatırlamaya çalışın. Hepimizin zor zamanları olmuştur, ama bunlarla bir şekilde baş edebilmişizdir. Acaba siz neler yaptınız? Hangi güçlü özellikleriniz size yardımcı oldu?
-
- Araştırmalar gösterir ki, mutlu insan sosyal insandır. Fiziksel olarak mesafeli olsak da sosyal olarak mesafeli olmamıza gerek yok. Teknolojinin de yardımıyla ilişkilerimizi devam ettirebiliyoruz. Richard Bach’ın bir sözünü anımsayın: Yüreğinde hissedersen, mesafe yoktur.
-
- Kendinize bir amaç ya da amaçlar belirlemeye çalışın. Çünkü insan mutluluk ve anlam arayan bir canlıdır. Amacı olan kişiler daha uzun yaşarlar, uyku ve beslenmeleri daha sağlıklıdır, daha dayanıklıdırlar. Örneğin depresyon, kalp rahatsızlıkları, Alzheimer’dan daha iyi korunurlar. Hayatınıza anlam katan, tutkuyla bağlandığınız şeyleri bulmaya çalışabilirsiniz.
- Koronavirüs sürecinden değişerek ve daha güçlü bir şekilde çıkabiliriz. Örneğin daha derin ilişkiler kurarak, daha çok şükran duyarak ya da duymayı öğrenerek, önceliklerimizi değiştirerek, hayatımıza yeni bir yön vererek vb. Bunların hepsini birden yapmak zorunda değiliz elbette, önemli olan krizlerin aynı zamanda olumlu bir dönem olabildiğini görmektir. Her zorlu olayın bitiminde bir gelişim fırsatı vardır.
Bütün bunların size yardımcı olmadığını, yeterli gelmediğini ya da işe yaramadığını düşünüyorsanız bir uzman desteği almak iyi olabilir. Bunu da olumlu bir durum olarak değerlendirmeye çalışın. Psikoterapiye başlamak da sizin için bir fırsat, kendinizi geliştirmek için faydalı bir araç olabilir.
Sevgi ve saygılarımla,
Psk. Güneş Güman
Datça