Zeytinyağı yüzyıllar boyunca gıda, güzellik, hijyen, masaj yağı, mobilya bakımı gibi birçok alanda kullanılan en değerli yağlardan biridir.
Çiğ veya pişmiş olarak tüketilir. Zeytinyağı aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirdiği için otoimmün hastalık riskini azaltır. uzun ve sağlıklı yaşam süresini destekler ve Akdeniz diyetindeki ana yağ kaynağıdır. (Cicerale ve diğ., 2012)
Zeytinyağı çeşitleri
Zeytinyağı, üretim yöntemlerine ve kalitesine göre çok çeşitlilik göstermesine rağmen en yaygın kullanılan çeşitleri: Natürel Sızma Zeytinyağı (Extra virgin olive oil), Natürel Zeytinyağı (Virgin olive oil) ve Rafine zeytinyağıdır.
Natürel sızma zeytinyağı (Extra virgin olive oil)
En yüksek kalitede zeytinyağıdır. Koku, tadı ve rengi bakımından zengindir ve en pahalıdır. Yağın ekstraksiyonu, yalnızca kimyasal (kimyasal) veya ısı kullanılmadan mekanik (presleme) prosedürleri ile gerçekleşir ve en büyük miktarda polifenol içerir * (Craig,….)
Natürel Zeytinyağı (Virgin olive oil)
kalitesi ve tadı daha azdır ve bakire zeytinyağından daha asidiktir (iki kat serbest asitliğe kadar)
Natürel sızma ve Natürel Zeytinyağından farklı olarak, rafine olanı kimyasal işlemlerle ekstrakte edilir, en yüksek asitliğe sahiptir ve genellikle lezzetini arttırmak için yukaridaki yağlarla karıştırılır. Bu nedenle piyasadaki en ucuz zeytinyağıdır.
Zeytinyağının besin ve sağlık özellikleri
Zeytinyağını mutfaktaki diğer yağlardan çok farklı kılan, besin özellikleridir. Mono doymamış Yağ bakımından çok zengin olan ve sadece bir yemek kaşığı E vitamini ve K vitamininin Günlük Değerinin% 10’unu içeren iyi bir antioksidan kaynağıdır.
Ayrıca, yeni preslenmiş sızma zeytinyağı, oleoantant içermektedir (Beauchamp et al, 2005). Oleocanthal, boğazın arkasındaki yanma hissinden sorumludur. Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve Alzheimer hastalığında faydalıdır.
Bir çalışma, oleokantlanın ibuprofen benzeri bir aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir (Beauchamp ve ark., 2005).
Sızma zeytinyağı da Fenolik bileşiklerde çok zengindir. Bunlar antosiyaninler, flavonoidler, tirosol, hidroksitirosol, oleuropein, karnosol ve fenolik asitleri içerir. Her bir bileşik çeşitli faydalar ile gelir. Örneğin, hidroksitirosol antikanser, antiaterojenik, güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir fenolik bileşiktir. (Granados-Principal ve diğ., 2010). Özetle, zeytinyağlı fenolik bileşiklerin antioksidan, antitrombotik ve antihipertansif etkileri vardır (Covas et al., 2006).
Sonuç
Yukarıda, bakire zeytinyağının güçlü bileşikler (Granados-Principal et al., 2010) içeren bir hazinesi olduğu ve sadece lezzetli, mükemmel sindirilebilirlik, yüksek oksidatif olması nedeniyle mükemmel bir mutfak seçimi olduğu sonucuna varıyoruz. pişirildiğinde bile kararlılık (Angerosa. 2002) ve aynı zamanda sağlığı teşvik eden beslenme faktörleri ile ilişkili olduğu için. Zeytinyağının insan sağlığına olan faydalarını destekleyen kanıtlar her geçen gün artmaktadır. Akdeniz gibi sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak zeytinyağının tüketimi, kardiyovasküler hastalık, obezite, metabolik sendrom, tip 2 diyabet, hipertansiyon riskinin azalması ile ilişkilidir, kan basıncında, postprandiyal hiperlipidemide, endotel disfonksiyonunda, oksidatifte faydalıdır stres ve antitrombotik profiller, kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur ve tehlikeli malign karsinomlarda bile faydalıdır (Frankel, 2011).
Polifenolikler polifenol olarak da adlandırılır, fenolikler fenoller olarak da adlandırılır.
Resat Alagiali
Content missing